Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cestuji, cestuješ, cestujeme

19. 6. 2008

Cestuji, cestuješ, cestujeme…

cestovaniDlouho jsem přemýšlela o čem napsat svůj další příspěvek. Hlavou mi létaly nápady jako vysvětlení politických režimů, teorie komunismu, případně bych se zabývala extrémistickýma skupinama. Nakonec jsem se ale rozhodla o tom, jaké to je cestovat. A tím myslím cestování letadlem, autobusem, vlakem nebo autem kamkoli jinam než jen na blízké koupaliště. Jak se cestuje nejpohodlněji? Co si oblíct nebo jak se na cestu vybavit? To všechno se dozvíš v následujících řádcích!

Předpár dny jsem se vracela ze studií v Norsku. Desetihodinová cesta autobusem přes noc (touhle dobou se v Norsku zásadně nestmívá, takže to bylo spíš přes den), pět hodin na letišti, dvě v letadle a nakonec pět v autě. Po pár dnech jsem jela do Prahy vlakem a tohle pondělí zase letěla na Kypr. Mám tedy víc než dost dobrých tipů, jak přežít i méně pohodlné cestování s Českými drahami nebo autobusem.

Na dlouhé tratě je vhodné pohodlné oblečení a boty. Džíny jsou asi tak nejlepší (i když třeba Norky cestují zásadně v teplácích a vychozených teniskách), doporučuju spíš volnější než pevně obtažené. Taky jsou docela dobré teplé, delší ponožky, aby ti zahřály kotníky v případě, že jedeš přes noc. Do nočního autobusu není k zahození ani fleecová deka a malý polštářek - nikdy nevíš, na co a kdy ti bude zima a na dovolené to jistě taky využiješ! Cestování přes den může být záludné, proto je lepší se vybavit na zimu i na teplo. Tvoje taška by měla obsahovat náhradní tričko a pokud vyjíždíš v teniskách, tak přibal i žabky. Je lepší mít nohy v parném dni na vzduchu než zapařené v teniskách. Do batůžku určitě přihod kynedril nebo žvýkačky podle toho, jak moc ti bývá špatně.

Co je ale nejhorší - make-up! Představ si, jak před jízdou se namaluješ, abys vypadala pro případné kluky jako princezna, ale pak usneš, všechno se rozmaže nebo smaže a výsledek je podobný obrázku čarodejnice s hrůznými kruhy pod očima. Na takovou žádného prince nechytíš :) Na druhou stranu je víc než vhodné mít v kabelce nebo batohu deodorant (Lady Speed Stick 24/7 gel, 79,90 nedělá skvrny na oblečení a je v několika vůních) a toaletní vodu (např. Adidas Pure Lighteness for woman, 299Kč) kartáček na zuby s pastou a vřele doporučuju i “cestovní sprchu,” nebo-li termální vodu Eau-Thermale (Vichy, 90Kč v lékárnách). Když tuhle skladnou lahvičku vychladíš v lednici, máš osvěžení v podobě jemného poprašku i s minerály. Navíc je doporučeno používat tuhle vodu i na vlasy, aby ve vedrech netrpěly.

Dalším kosmetickým tipem je krém na obličej, krk a ruce. Klimatizace v autobuse pleť vysušuje a aby nebyla nepříjemně svraštělá, je lepší mít po ruce nějakou tu první pomoc. Já jsem si oblíbila Intenzivní péči o velmi suchou pleť od Garnier, 50ml asi za 45Kč. V příruční zavazadle by neměla chybět ani nějaká zábava - MP3 přehrávač, křížovky, knížka nebo sudoku ti cestu nejen zkrátí, ale i zpříjemní. Ale pozor na magnetické stolní hry, figurky z nich většinou padají a jejich hledání není až tak zábavné.

Dostatek vody a nějaká ta svačinka je už samozřejmostí, s prázdným žaludkem se cestuje fakt špatně - pořád totiž myslíš na to, kdy už tam konečně budeš a tím se cesta minimálně ztrojnásobí!

Přeji ti spoustu vydařených cest a mnoho krásných prázdninových zážitků!