Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den plný ovoce

24. 11. 2007
Den plný ovoce

jablkoPřemýšlela jsi už nad složením svého jídelníčku? Pokud ne, je na to nejvyšší čas. I v případě, že chceš jíst dietně, aby jsi nepřibírala kila (kdo by po tom v létě toužil?), tvé tělo potřebuje spoustu vitamínů. Tajemství pro krásu a zdraví, které vlastně ani tajemstvím není, se skrývá v ovoci!

Proč jíst ovoce?

* Vyzraj na hlad! – Ovocné pochoutky obsahují velkou spoustu vlákniny (především jablka, hrušky a plody jako jahody, borůvky a rybíz). S vlákninou se tvůj žaludek ovšem musí docela dlouho vypořádádvat, než ji úplně ztráví, a proto, dopřeješ-li si například po obědě jedno krásné jablíčko, přijde na tebe hlad mnohem později. Není to super?

* Talíř má být pestrý! – Ovoce je zdrojem takzvaných fytoživin, neboli rostlinných živin, které plodům dodávají charakteristickou barvu. Proto platí, že čím barevnější bude jídlo na tvém talíři, tím pestřejší bude tvá strava také z hlediska živin.

* Rychlá energie – Bez čeho bys rozhodně neměla vycházet z domu? Bez ovoce! Meruňky, švestky nebo mandarinky se ti krásně vejdou i do kabelky a ty budeš mít neustále při sobě malou, chutnou a hlavně výživnou svačinku, která ti dodá energii.

Jaké množství na den?

Každý den by sis měla dopřát alespoň dva kousky čerstvého ovoce. V dnešní době non-stop otevřených hypermarketů, kde koupíš ovoce nezávisle na ročním období, to není žádný problém. Skvělé jsou i 100% ovocné džusy (dej si však pozor na džusy, které se jako „ovocné“ jen tváří a ve skutečnosti obsahují především cukr, konzervanty a barviva!) a mlsnou můžeš zahnat půl šálkem sušeného ovoce. Nejlepší je, když si ovoce nasušíš sama doma – není to obtížný úkol pro profi hospodyňky a hlavně budeš vědět, že v tvém sušeném ovoci nejsou žádné uměliny!

SUPER RECEPTÍKYvareni

Končící jaro, nastupující léto – to je ideální období, jelikož je ovoce všude plno. Proč ho nechávat shnít a sežrat špačkům, když si sama můžeš ukuchtit jednoduchá jídla, která jsou přímo vitamínovými bombami?

1) SNÍDANĚ – Začni den zdravě a budeš fit až do večera!

* Cereálie s jahodami
Ráno nesmí být nuda! Smíchej hrníček cereálií (cornflakes nebo ovesné vločky) s hrníčkem čerstvých jahod, borůvek, malin nebo třeba nakrájených meruněk. Záleží jen na tvé chuti!
* Broskve s tvarohem
V misce smíchej půl hrníčku nízkotučného tvarohu s jednou oloupanou a nakrájenou broskví. Podle chuti můžeš tvaroh mírně (opravdu mírně) přisladit. K tomu si vezmi jeden celozrnný rohlík a nalij si sklenici mléka. Mňam!
* Banán s jogurtem
Rozmixuj (stačí rozetřít vidličkou) jeden banán a v misce ho smíchej s bílým jogurtem. Můžeš přidat pár piškotů a máš připravenou pochoutku plnou energie.

2) OBĚD – Posilni se s chutí!

* Kuře s meruňkami
Omyj vykostěný kuřecí prsní řízek, osol ho a 4-5 minut ho opékej na pánvičce s rozpáleným olivovým olejem. Potom sniž stupeň na vařiči a přidej k masu ¼ hrníčku nasekaných sušených meruněk, jedno na kolečka nakrájené rajče, 1 dcl teplé vody a polévkovou lžíci pomerančové šťávy. Vše posyp trochou drceného pepře a nech na púánvičce dusit, dokud nebude maso hotové.
* Vepřové maso na broskvích
Na pánvičce na troše rozpáleného olivového oleje opeč plátek libového vepřového masa (opékej ho asi 4 minuty na každé straně). Mezitím si v misce smíchej ¼ hrnku nasekaných loupaných broskví, pokapej je 1/2 polévkové lžíce čerstvé citronové šťávy a přidej 2 polévkové lžíce nakrájené červené papriky a ¼ hrnku najemno nakrájených zelených cibulek. Směs dobře zamíchej a pak přidej do pánve k plátku masa. Jako příloha se k masu skvěle hodí špenát.
* Rybí filé s mangem
V troubě na 200°C zapékej plátek rybího filé asi 10-12 minut (podlévej ho pouze teplou vodou). V misce připrav směs z ½ hrníčku nasekaného manga, trochy najemno nakrájené červené cibule, 2 lžic šťávy z limetky, špetky pepře a trochy šalvěje. Směsí pokryj rybí maso. Jako přílohu použij tmavou rýži.

3) VEČEŘE – Zpříjemni si konec dne kouskem sladkého ovoce!

* Sendvič s krůtí šunkou a hruškami
Připrav si celozrnný toastový chléb. Na jeden plátek naskládej kousky oloupané hrušky a přes ně dej tři plátky krůtí šunky. Šunku můžeš podle chuti potřít také hořčicí. Nahoru přidej plátek sýra nebo trochu nastrouhané mozarelly a vše přikryj druhým toastem.
* Feta salát s jahodami
Sežeň si pár listů čerstvého špenátu, dobře je omyj a natrhej na malé kousky. Na jednu porci budeš potřebovat dva hrníčky natrhaného špenátu. Poté ho smíchej asi s třemi středně velkými, na plátky nakrájenými jahodami. Přidej ¼ hrníčku najemno nakrájených mandlí a trochu nastrouhaného sýru feta. Na pánvičce si rozpusť kousek másla a orestuj na něm kuřecí prsa nakrájená na nudličky (na jednu porci asi ½ až 1 vykostěný prsní řízek, předem je dobré naložit ho v koření podle vlastní chuti). Salát naaranžuj do misky a nahoru dej hotové kuřecí nudličky.
* Krůtí rolka s mangem
Na přípravu rolky budeš potřebovat kousek pečícího papíru. Naskládej na něj několik plátků krůtí šunky, na ni nasyp mango nakrájené na malé kostičky, pokryj je nahrubo nastrouhaným eidamem a nakonec vše zalij nízkotučným dresingem vše zamotej do roličky, obal pečícím papírem a dej do mikrovlnky na 35-40 sekund zapéct.