Jdi na obsah Jdi na menu
 


Energie v hrsti

24. 11. 2007
Energie v hrsti

dívkyPřestože si chceš udržet krásnou postavu (zvášť před létem), měla bys myslet na to, že z jídla se pouze netloustne, ale je také nenahraditelným zdrojem energie, bez které se tvé tělo zkrátka nemá šanci obejít. Chceš vědět, jak jíst zdravě a dopřát tělu dostatek všech potřebných živin?

Sleduj naše tipy!

  • SNÍDANĚ JE ZÁKLAD DNE! - Svatá pravda! Platí, že bys měla posnídat zhruba hodinu po samotném probuzení. Nastartuješ tak hned z rána svůj metabolismus a tělo se po celý den bude moci lépe vypořádat s přijatými kaloriemi.
  • MÉNĚ, ALE ČASTĚJI - Dopřej svému hladovému bříšku něco k jídlu alespoň 5x denně. Do svého jídelníčku bys rozhodně měla zařadit snídani, dopolední svačinu, oběd, odpolední svačinu a večeři. Přitom porce nemusí být nijak velké. Tělo si tak rychle navykne na stravovací režim a bude mít jistotu, že každé 3-4 hodiny dostane alespoň něco, nebude si pak zbytečně dělat tukové zásoby “na horší časy” a tebe zase nebude tak často honit mlsná na sladkosti a chipsy!
  • VYVÁŽENOST - Vyhýbej se jednostranné stravě. Denně by jsi měla sníst alespoň kousek ovoce či zeleniny, nezapomínej na potravu bohatou na bílkoviny (maso, vajíčka, mléko,…) ani sacharidy (např. těstoviny, pečivo). Vyhýbej se příliš tučným jídlům, ale nedržíš-li dietu, sem tam můžeš zhřešit i nějakou tou sladkůstkou!
  • VODA - ELIXÍR ŽIVOTA - Denně by jsi měla vypít alespoň 2-3 litry vody (počítá se také voda v polévkách, v mléce atd.), v horkých letních dnech i 5 litrů. Naše tělo je z velké části složeno právě zvody, nedopřeješ-li mu pořádnou dávku tekutiny, bude dehytrované. Nejen, že tě v důsledku toho může pořádně bolet hlava a budeš malátná, ale také si tak zaděláváš na problémy, jako je například ošklivá pomerančová kůže - celulitida.
  • BACHA NA KOFEIN - Jsi li zvyklá konzumovat příliš mnoho kofeinu (najdeš ho v kávě, černém čaji, čokoládě…), měla by ses nad sebou zamyslet. Skutečně se bez něj neobejdeš? Přílišná konzumace této povzbuzovací látky může mít za následek problémy se spaním anebo naopak to, že budeš ospalá v době, kdy bys zrovna potřebovala být fit.