Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pusa plná rovnátek?

4. 5. 2008
Pusa plná rovnátek?

rovnatka00Patříš k lidem, kterým se zuby při každém úsměvu zatřpytí zámečky rovnátek, a ty si hned dáváš ruku před ústa, abys to “nadělení” skryla před pohledy ostatních lidí? Stop! Vždyť rovnátka se v dnešní době stala hitem. Není se přece za co stydět!

Křivé zuby už jsou v dnešním světě pasé. Většina z nás rovnátka kdysi nosila či nosí doteď. Už při vyslovení samotného slova “rovnátka” se nám „zkušeným“ často vybaví to nepříjemné utahování, čištění zubů, drátky píchající do dásní - ale později už jen a jen krásné rovné zuby, které se při každém úsměvu zablyští. Jak se trefně říká, pro krásu se zkrátka trpí. A výsledek za to skutečně stojí!

Věř nebo ne, rovnátka se stala dokonce hitem dnešní mládeže. Lidé si je nedávají už jen z důvodu vyrovnání zubů, ale obzvlášť v Americe se staly trendy doplňkem, a proto je můžeš vidět i na lidech, kteří by rovnátka vůbec nepotřebovali. Zdá se ti to šílené?

Jaké jsou typy rovnátek?
Kovová – většinou bývají vyrobeny z oceli, chromu, niklu, titanu nebo mědi. Jsou podstatně levnější než keramické.
Keramická – mají barvu, která se podobá zubům, takže nejsou tak nápadné jako kovové.
Lingvální – drátky a zámečky jsou upevněny na vnitřní straně zubů a tím pádem nejdou vůbec vidět. Ovšem asi tě zklamu tím, že jejich cena se pohupuje okolo statisíc korun a jsou v ČR málo dostupné. Pokud tedy nepocházíš z velmi zámožné rodiny, asi si budeš muset přetrpět i kovový úsměv.
Invisalign – jakési snímací průsvitné dlážky. Ty ovšem nejdou použít univerzálně a cena se pohybuje také ve velmi vysokých částkách.
Samoligující (kovové nebo keramické) – umožňují zafixovat drátek bez potřeby gumiček, rovnátka se tak lépe čistí a také umožňují volné posouvání zubů po drátku. Tím pádem urychlují léčbu až o několik měsíců.
Snímatelná – vyrábějí se většinou z pryskyřice a drátků, sama si je nasadíš a zase lehce sundáš. Používají se až po sundání fixních (stálých rovnátek) většinou jen na noc, aby se zuby nevrátily zpět do původního stavu. Často se pacienti ptají, zda by nemohli nosit jen snímatelná rovnátka. Bohužel tahle rovnátka neumí přesně upravit polohu zubů a v případě velmi křivých zubů jsou nutností rovnátka fixní.rovnatka01

A pozor! Grillz – jsou to kovové krytky zubů vyrobeny ze stříbra, zlata nebo platiny, mohou být pokryty diamanty a jinými kameny. Často je můžete vidět na slavných raperech a hip-hoperech jako je např. Big Daddy Kane, Nelly, Kelis, ale také se objevily na zpěváku Marilyn Mansonovi nebo na členech skupiny KoRn.

Problémy s rovnátky

Všechno má své klady a zápory. Výjimkou nejsou ani rovnátka.

  • Při léčbě fixními rovnátky se zakazuje spousta jídla. Rovnátka se totiž dají i poškodit. Jsou to např. topinky, tvrdé ovoce a zelenina, karamelové sladkosti aj., které jsou buď příliš tvrdé či ulpívají na zubech.
  • Je nutné pečlivě čistit zuby po každém jídle. Na zubech bez pravidelného čištění totiž mohou vznikat nehezké skvrny, které se zcela neztratí ani po vybroušení. Je třeba si zakoupit i speciální kartáček, samostatnou štětičku speciálně na rovnátka a zubní nit.
  • Pravidelná kontrola je také velmi důležitá. Jednou za měsíc se rovnátka utahují a kontroluje se, zda je vše v pořádku.
  • V případě, že se tvé zuby příliš kříží, nezbude nic jiného než nějaký ten zub jednoduše vytrhnout.
  • Léčba trvá nejčastěji kolem 1 – 2 let, potom nastává období tzv. „retence“, kdy se zuby udržují (obvykle snímatelnými rovnátky), aby nedošlo k návratu zubů do původního tvaru.

Existuje však spousta odborných brožurek, kde se dozvíš vše potřebné. Dají se sehnat u tvého zubaře či ortodontisty.
A povzbuzení na závěr. I slavné celebrity chtějí mít krásné zuby a nosí rovnátka. Co taková naše Ewa Farna, hollywoodská Gwen Stefani nebo třeba Ema Watson?