Jdi na obsah Jdi na menu
 


Snídej!

24. 11. 2007
Snídej!

snidaneNe nadarmo se říká, že snídaně je základ dne – pokud na ni pravidelně zapomínáš, měla by ses nad sebou pořádně, ale opravdu pořádně zamyslet! A pozor! Nejedná se pouze o slova starostlivých maminek, nýbrž dietologů, kterým už skutečně nejde nevěřit…

3 DŮVODY, PROČ SNÍDAT:
- NASTARTUJEŠ MOZEK – Ano, našim mozkům ráno přece jen chvilku trvá, než jim to zase začne pořádně pálit. A pokud ti hned od rána kručí v břiše hlady, můžeš se s plnou koncentrací na sto procent rozloučit. Pokud tedy chceš být bystrou žákyní nebo studentkou, nezapomínej pěkně po ránu dostat do žaludku alespoň minimum. Lépe udržíš pozornost a zlepší se ti také paměť!
- SNÍŠ VÍCE OVOCE A ZELENINY – Samozřejmě, že ovoce a zeleninu si můžeš dát k večeři. Věř ale, že tyto čerstvé plodiny ti po ránu přijdou k chuti a připraví tě na náročný den. Vždy je lepší dát si pěkné šťavnaté jablíčko ráno než před spaním. V noci by tě mohlo nadýmat.
- BUDEŠ HEZČÍ A ŠTÍHLEJŠÍ – Snídaně ti perfektně nastartuje metabolismus, proto nebude velký oběd pro žaludek takovou zátěží a bude jej moci dobře ztrávit. Navíc je mnohem lepší jíst v první polovině dne a v druhé polovině si dávat jen menší svačinky a lehkou večeři.rano

4 SNÍDAŇOVÉ BLESKOVKY PRO ZDRAVÍ

 Snídaně se nemusí skládat pouze z dva dny starého rohlíku se salámem a přeslazeného čaje. Všechno jde udělat nápaditěji a hlavně zdravěji – což o snídani platí takřka dvojnásob. Udělej si hned ráno radost královským pohoštěním a budeš se i zbytek dne cítit jako princezna!

  1. CEREÁLIE JSOU ZÁKLAD!
    Máš-li ráda k snídani kukuřičné lupínky nebo jiné cereálie, poohlédni se v obchodě po těch s co nejvyšším obsahem železa a vlákniny. Cereálie si nasyp do misky a posyp je krájeným ovocem (broskve, jablka, maliny, jahody, …) a jako nápoj si připrav hrníček nízkotučného nebo sójového mléka.
  2. SHAKE IT!
    Obáváš se, že do sebe po ránu nenacpeš nic velkého? Nevadí, můžeš zkusit ovocný koktejl, který má spoustu důležitých látek a vitamínů, ale tvůj žaludek rozhodně nezatíží. Připrav si jeden střední banán, půl šálku ananasu nakrájeného na kostičky (může být i kompotovaný) a šálek nízkotučného nebo sójového mléka. Vše dej do mixéru snaž se ovoce v mléce rozmělnit na co nejmenší kousky. V létě si do přípravné směsi můžeš dát i pár kostek ledu a rozmixovat je v koktejlu. Vznikne ti tak pořádně osvěžující letní snídaně!
  3. POŘÁDNÁ SNÍDANĚ, PŘÍPRAVA NA PERNÝ DEN!
    Chceš si k snídani dát něco většího, aby ses nemusela bát, že tě brzy poté přepadne velký hlad? Vyrob si poctivou omeletu! Jednoduše rozklepni jedno vajíčko do hrníčku, rozšlehej jej, přidej dvě kávové lžičky nadrobno nakrájené cibule, špetku soli  a směs nalij na rozpálenou pánvičku s malým množstvím oleje. Až se omeleta bude zdát téměř hotová, posyp její povrch strouhaným sýrem a jakmile se rozpustí, můžeš omeletu servírovat.
  4. BORŮVKOVÝ MIX
    Máš ráda borůvky? Ráno si jich pár nasyp do misky a smíchej s bílým nebo vanilkovým jogurtem. Není nic lepšího ani jednoduššího!