Jdi na obsah Jdi na menu
 


STOP nepříjemnému pocení

4. 5. 2008
STOP nepříjemnému pocení

antipPocení. Každá z nás ví o co jde - někdo víc, někdo míň. Všichni známe ten nepříjemný pocit,  kdy naše skvrny od potu spolu s tím nepříjemným zápachem nikomu nemohou uniknout. Ale proč se vlastně potíme a jak tomu zabráníme?

CO JE TO POCENÍ?
Pocení je přirozený fyziologický děj, pro organismus životně důležitý. Slouží k udržení stabilní tělesné teploty, ke zvlhčování a ochlazování povrchu těla a k udržování vlastností kůže. Podstatný podíl tepla z těla se uvolňuje kůží, ve které jsou potní žlázy produkující pot. Aktivita potních žláz je mimo jiné řízena nervovým a hormonálním systémem, žlázy reagují i na emoční změny. Takto vzniklý pot zpravidla obsahuje více látek rozkládajících bakterie, a to je mínus pro nás = pach potu je výraznější!
V případě, že se potíme přirozeně (z tepla), reakce těla není okamžitá a často trvá nějakou dobu, než se začneme skutečně potit.

PREVENCE?
Prevence vzniku nepříjemného pachu je prostá. Každodenní hygiena, častá výměna prádla a nošení přírodních materiálů ti pomůže být stále čistá a svěží.

DEODONARTY versus ANTIPERSPIRANTY
Ve starších dobách naše pra-pra-pra-báby maskovaly nepříjemný zápach silnými parfémy. Tato doba je naštěstí pro nás nenávratně pryč! My se můžeme rozhodnout mezi dvěma druhy ochrany proti potu, deodoranty a antiperspiranty…
Antiperspiranty omezují činnost potních žláz tím, že vedou ke stažení povrchové rohoviny kůže a brání tak vzniku potu.
Oproti tomu deodoranty jen překrývají pach, ale tvorbu potu nesnižují. Jejich účinek je krátkodobý a je třeba je použít i několikrát denně.

POZOR: Některé druhy antiperspirantů obsahují nebezpečnou látku “aluminium”, která v některých případech napomáhá ke vzniku nebezpečné rakoviny prsu! Lékařské výsledky však potvrdili, že toto „usoudění“ se netýká všech antiperspirantů na českém trhu a podle nejnovějších testů dodávají, že se není třeba bát antiperspiranty používat.

Výsledek? Antiperspiranty tě ochrání proti pachu potu po celý den a pro ty, kteří přece jen mají obavu o své zdraví, jsou tu deodoranty, které sice nepůsobí celý den, ale svou práci (zneškodnění pachu) splní na výbornou.