Jdi na obsah Jdi na menu
 


Strašák jménem OBEZITA

24. 11. 2007
Strašák jménem OBEZITA

obezitaObezitou se nemyslí dvě tři kila navíc. Obezita neznamená jen to, že člověk si nemůže dovolit přiléhavé topy a úzké džíny. Je to nemoc, která může mít za následek mnoho složitějších onemocnění. V ČR je v současnosti obézních 21 % mužů a 31% žen, což je Evropský nadprůměr. Obezita může potkat každého, tak začni se sebou něco dělat už teď!

TŘI HLAVNÍ PŘÍČINY OBEZITY:
- PŘEJÍDÁNÍ SE – Pokud tělu neustále dopřáváš nespočet dobrůtek, bez kterých by ses normálně obešla, věř, že ho nerozmazluješ, ale škodíš mu! Z nadbytečného přísunu kalorií si tělo vytváří tukové zásoby. Je nutné nějaké zásoby mít, aby naše tělo nebylo v ohrožení kvůli nedostatku energie, ale čeho je moc, toho je příliš.
- NEDOSTATEK POHYBU – Tělo by stvořeno k pohybu a pohyb nezbytně potřebuje, jinak začne ochabovat. Máš-li špatné svědomí z toho, že poslední dobou více sedíš a jíš, okamžitě vypni počítač a jdi se aspoň projít po čerstvém vzduchu!
- DĚDIČNOST – Je to smutné, ale někdo má k obezitě dokonce genetické předpoklady. Ale pozor, přestože jsou tví rodiče větších rozměrů, neznamená to, že to musíš vzdát. Jez zdravě a sportuj. I když z tebe nebude vychrtlá modelka (nač?), můžeš si udržet hezké a zdravé tělo.

Co může mít obezita na svědomí?

Pokud máš maličko kulatější zadeček a zpod trička ti vykukuje malý špíček, není ještě důvod, aby ses vrhla na hladovění. vahaPokud se však neustále ručička na tvé váze sune směrem doprava, není to nic chvályhodného a mělo by to pro tebe být podnětem začít něco dělat. Obezita totiž má u mnoha lidí na svědomí předčasné úmrtí a spoustu závažných onemocnění – cukrovku, problémy se srdcem, pohybové potíže, špatný metabolismus, poruchy plodnosti, bolesti kloubů a zad, snížení imunity, problémy s trávením atd.

Znáš své BMI?

BMI (=Body Mass Index) je index tělesné hmotnosti, který bere v úvahu tvou výšku, váhu a někdy také věk. Nevypovídá sice o množství tuku a vody v těle, ale přesto je to nejjednodušším ukazatelem ideální váhy, ke kterém nepotřebuješ žádný přístroj, kleště ani vědecké výpočty. Můžeš si jej totiž pro svou informaci vypočítat úplně sama!
Jak se BMI počítá? Je to velice jednoduché – svou váhu v kilogramech vyděl druhou mocninou své výšky v metrech.
Příklad: Měříš 168 cm a vážíš 60 Kg. Budeš tedy počítat takto: 60/(1,68*1,68) = 21,3 – a to je podle tabulek zcela normální váha a není nutné, aby jsi v takovém případě musela hubnout.

Jak poznám, že je má váha optimální?
Obvykle se pro BMI používá následující stupnice:

<18: SILNÁ PODVÁHA – Měla bys více jíst, jinak tvůj organismus bude v ohrožení!
18-19: PODVÁHA – V žádném případě nepomýšlej na dietu. Tvé tělo je hubené až dost.
19-24: NORMÁLNÍ VÁHA – Není nutné přibírat ani hubnout. Máš optimální váhu, snaž si ji udržet!
25-30: NADVÁHA – Dobře se zamysli nad svými stravovacími návyky a pohybovými aktivitami. Hrozí ti obezita!
>30: OBEZITA – Tvá váha je příliš vysoká, snaž se ji snížit. Poraď se proto se svým lékařem.

Pár slov na závěr…

Žádná z nás nemá zapotřebí být hubená jako Nicole Richie – dokonce ani samotná Nicole Richie. Nemusíš být nejhubenější holka ze třídy a už vůbec není nutné, aby ses kvůli obavě z nějakého toho kila navíc bránila sebemenší sladkůsce. Mysli však na své zdraví – podváha ani nadváha ti na kráse ani na pohodlí nepřidají, žij proto tak, aby jsi se za své tělo nestyděla a nemusela se trápit vysedáváním v ordinacích lékařů. K tomu je potřeba především vyvážená strava, nějaký ten sport a především úsměv ve tváři. Tak budeš ta nejkrásnější!