Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zdravá strava, základ všeho

4. 5. 2008
Zdravá strava, základ všeho

nektarinkaNestačí se pouze hýbat, ale je nutné i zdravě jíst. Platí totiž jednoduché pravidlo: příjem musí být stejný jako výdej. Takže pokud hodinu běháš někde venku nebo makáš v posilovně, potom přijdeš domů a lednička je o polovinu lehčí, než byla, je všechno špatně. Tvoje snaha byla úplně zbytečná.

Pozor! To ovšem neznamená, že bys měla držet nějaké diety nebo dokonce přestat jíst úplně. Postačí, když se budeš trochu ovládat a uvědomovat si, co právě strkáš do pusy. Jestli tedy chceš shodit ZDRAVĚ nějaké to kilo, čti dál.

Pro začátek se vrhneme na zdravou stravu. Vybrali jsme pár základních „ANO“ a „NE“ z jídel, které ti pomohou a usnadní udržet si pěknou postavu a nenaruší tvé zažívání.

Co opravdu „ANO“?

Drůbež – kuře, krůta
Při zdravé dietě potřebujeme přísun netučných bílkovin. Nejez tedy opečenou kůžičku z pečeného kuřete, protože je v ní spousta tuku (drůbež průměrně 100 g 518 kJ). Nahraď ji raději přírodně osmaženým řízkem na pánvičce.

Losos, tuňák, treska
- obsahují tuky omega 3, které chrání srdce a cévy. Přestože jsou tučnější, pomáhají hubnout (100 g lososa 850 kJ).

Ředkvičky, brokolice, rajčata
Měla bys sníst pět zeleninových jídel za den – dělej si saláty nebo zeleninu namáčej do jogurtu (100 g ředkviček 85 kJ, 100 g brokolice 135 kJ, 100 g rajčat 100 kJ)

Celozrnný chléb
Pokud jde o energetickou vydatnost, předčí celozrnné pečivo rohlíky, housky i bagety. Obsahuje zdravou vlákninu a vitamíny (100 g chleba 1050 kJ). Pokud tedy chceš být o kilo lehčí, odhodlej se a vymaž ze své stravy světlé pečivo.

Citrusy, jahody, kiwi
Vitamin C pomáhá při hubnutí, posiluje imunitu a je důležitý pro pěknou pleť. Doporučují se dvě ovocná jídla denně (150 g pomeranče 300 kJ).

Co vážně „NE“?

Hranolky
Hlavní nevýhodou je, že jsou nasáklé ne právě nejzdravějším tukem. Lepší je upéct si je v troubě bez tuku, když už se jim nemůžeš ubránit (100 g smažených hranolků 1500 kJ).

Tvrdé sýry
Je v nich spousta bílkovin a vápníku, ale také hodně tuku. Nahraď je raději taveným sýrem nebo sýrem cottage (přírodní sýr, někdy také „chalupářský“). Pro zajímavost: 100 g cottage 400 kJ, 100 g ementálu 1622 kJ! To je celkem dost velký rozdíl.

Knedlíky
Nejsou o nic horší, ale ani lepší než bílé pečivo. Dají se nahradit těstovinami nebo bramborovými knedlíky. Ke svíčkové si ale jeden přece jen dopřej (porce 160 g 1620 kJ).

Uzeniny, salám, párky
Nehodí se do zdravé diety ani pro zdravý život, protože jsou plné tuku a různých nezdravých přísad. Chápeme však, že bez nich se to nedá vydržet. Ovšem lépe bys udělala, kdyby sis místo nich dala “luxusního” lososa (100 g párků 1214 kJ).

Bílé pečivo, sladkosti, koblihy
Obsahují jen prázdné kalorie a navíc budeš mít po nich brzy hlad. Nejhorší je kombinace s tukem a cukrem (houska 610 kJ, kobliha kus 540 kJ, lžička Nutely 187 kJ, tatranka 208 kJ).